a+b=14 i a2+b2=100 ⇒ (a+b)2−2ab=100 ⇒ 196−2ab=100 ⇒ ab=48 =P prostokąta
| 1 | 24 | |||
P= | *d2*sinα ⇒ 50sinα=48 ⇒ sinα= | |||
| 2 | 25 |
2a + 2 b = 28 / : 2
a + b = 14 ⇒ b = 14 − a
a2 + b2 = 102 = 100
a2 + ( 14 − a)2 = 100
a2 + 196 − 28 a + a2 = 100
2 a2 − 28 a + 96 = 0 / : 2
a2 − 14 a + 48 = 0
Δ = 196 − 4*1*48 = 196 − 192 = 4 √Δ = 2
| 14 − 2 | 14 + 2 | |||
a = | = 6 lub a = | = 8 | ||
| 2 | 2 |
| α | 3 | |||
tg | = | |||
| 2 | 4 |
| α |
| ||||||||||||
tg α = tg ( 2* | ) = | ||||||||||||
| 2 |
|
|
| |||||||||||||||||||||
tg α = | = | = | ||||||||||||||||||||
|
|
| 3 | 16 | 24 | ||||
= | * | = | ||||
| 2 | 7 | 7 |
| b | 24 | ||
= | |||
| r | 25 |
| 24 | ||
a=7 tgα= | dobrze ![]() | |
| 7 |
dzięki za pomoc