a
qu: Jednym z rozwiań równania
x4+11x2+dx+30=5x3 jest 3
znajdz pozostałe rozwiązania tego rówania
1 kwi 22:36
qu: wychodzi mi coś takiego
(x2+5)(x−2)(x−3)
czyli odp
x=2
x=3
x= −√5
i √5
tyle że w odp nie ma tych 2 ostatnich z pierwiastami, dlaczeog ?
1 kwi 22:38
Mila:
Podstaw za x liczbę 3 i oblicz d,
potem Hornerem podziel przez (x−3),
dalej szukaj następnego pierwiastka wymiernego, znowu Horner, potem juz proste.
działaj.
1 kwi 22:38
ICSP: x
2 + 5 = 0 jest równaniem sprzecznym
1 kwi 22:39
ZKS:
34 + 11 * 32 + 3 * d + 30 = 5 * 33 ⇒ d = −25
x4 − 5x3 + 11x2 − 25x + 30 = 0
x4 − 5x3 + 6x2 + 5(x2 − 5x + 6) = 0
x2(x2 − 5x + 6) + 5(x2 − 5x + 6) = 0
(x2 − 5x + 6)(x2 + 5) = 0
1 kwi 22:40
Mila:
x2+5≠0, bo x2+5>0 dla każdego x∊R
1 kwi 22:40
qu: no faktycznie, z rozpędu do zera przyrównałem
1 kwi 22:41
qu: Dzięki,
1 kwi 22:43
Mila:
Przyrównać możesz, ale masz wiedzieć, że x2+5=0 to równanie sprzeczne.
1 kwi 22:45
pigor: ..., no to np. tak :
xo=3 spełnia dane równanie, czyli
3
4+11*3
2+3
d+30=5*3
3 /:3 ⇔ 27+33+d+10=45 ⇔ d=45−70 ⇔
d=−25,
zatem dane równanie przyjmie postać :
x4+11*x2−25x+30= 5x3 ⇔
x4−5x3+11x2−25x+30= 0 ⇔
⇔ x
4−3x
3−2x
3+6x
2+5x
2−15x−10x+30= 0 ⇔
⇔ x
3(x−3)−2x
2(x−3)+5x(x−3)−10(x−3)= 0 ⇔ (x−3)(x
3−2x
2+5x−10)= 0 ⇔
⇔ (x−3) [x
2(x−2)+5(x−2)]= 0 ⇔
(x−3) (x−2)(x2+5)= 0 ⇔
⇔
x=3 to już wiemy i x−2=0 i x
2+5>0 ∀x∊R ⇒
x=2 − szukane rozwiązanie.
1 kwi 22:54