Wyznacz w zależności od parametru a współrzędne punktu należącego do wykresu fun
pie: Wyznacz w zależności od parametru a współrzędne punktu należącego do wykresu funkcji f(x)=x
2
i leżącego najbliżej punktu P(0,a).
Wiem, że są 2 przypadki (a≤0.5 i a>0.5) i trzeba znaleźć równania stycznych, ale później
zadanie mi się sypie.
1 kwi 22:21
daras: a w którym miejscu ci się sypie?
1 kwi 22:28
PW: pie, nie powtarzaj zasłyszanych wieści, tylko "byka za rogi" − jak wygląda odległość
między P a dowolnym punktem wykresu? Potem będziemy myśleli, kiedy jest najmniejsza.
1 kwi 22:36
pie: Dla a∊(−
∞;0> na pewno jest to wierzchołek.
Odległość P od wykresu:
√2x2−2ax+a2
Teraz szukam minimum?
2 kwi 15:25
PW: Q=(x,x2) to punkt, który biega po paraboli, zaś P=(0,a) jest stały dla ustalonej wartości
parametru a.
|PQ|2 =(x−0)2 + (x2−a)2 = x2 + x4 − 2ax2 + a2.
Jak Ty liczyłeś tę odległość?
2 kwi 20:33