trójkąt
marcela: czy ktos sprawdzi czy dobrze mysle ....
Kąt ostry trapezu prostokątnego jest równy 60 st, krótsza podstawa ma 2 cm a dłuższe ramie 3
cm.
ja to obliczyłam nastepująco
najpierw policzyłam wysokość i wyszło mi 1,5 pierwiastka z 3pod pole podstawiłam dłuzsza
podstawe 3,5
pole wszło mi 1/2 (3,5+2) * 1,5 pierwiastka z 3
1 kwi 22:19
Eta:
ok
| | 1 | |
dokończ P= .......=4 |
| √3 |
| | 8 | |
1 kwi 22:24
marcela: oki wyszło mi dobrze... a czy moze jest jakas inna droga z trygonometrii
1 kwi 22:29
marcela: prosze jeszcze o sprawdzenie..
w trojkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma 30 st a wysokośc 8. oblicz pole i obwód
ja to zrobiłam tak
obwod=16+16+8√3 + 8√3
pole 1/2 16√3 * 8
1 kwi 22:37
marcela: mam problem z zadaniem ..
rozwiąż trójką prostokątny w ktorym kąt ostry ma 20 st aprzyprostokątna leżaca naprzeciwko tego
kąta ma długość 6
1 kwi 22:40
marcela: proszę pomożecie

?
1 kwi 22:55
marcela: czy ktos miły moze tu zajrzec

?
1 kwi 23:22