"Proste" policzenie delty
TRUCK: Banał BANAŁA BANAŁ a ja nie moge tego zrobic
x2−(m+2)x−m2−1=0
policzcie mi z tego delte prosze....
nigdy nie wiem kiedy minus jest podnoszony do kwadratu a kiedy jest "przed" wyrażeniem ( nie
podosimy go).....Chodzi mi o to −m2 ...
1 kwi 21:56
52: Δ=(m−2)2−4(−m2−1)
1 kwi 21:58
52: sory źle powinno być
Δ=(m+2)2−4(−m2−1)
1 kwi 21:59
Piotr 10: ten minus nic Ci nie zmieni
mozesz od razu liczyc tak
Δ=(m+2)2 − 4(−m2−1)=...
1 kwi 21:59
TRUCK: Odrazu zadanie do tego bo nie moge zrobic...
Znajdz wszystkie wartosci parametru m,dla których pierwiastki równania kwadratowego
2−(m+2)x−m2−1=0 oraz parametr m są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
1 kwi 22:51
TRUCK: x2−(m+2)x−m2−1=0
Przepraszam,poprawiam
1 kwi 22:52