Wykres funkcji y=x^2 przesunięto tak
lordresio: Wykres funkcji y=x2 przesunięto tak, że po przesunięciu funkcja miała wzór y=2(x−3)2+5. O
jaki wektor przesunięto wykres?
Generalnie wiem, że przesunięto funkcje o wektor [3,5], ale co się dzieję z 2?
1 kwi 21:47
Janek191:
Czy aby na pewno dobrze przepisana jest treść zadania ?
1 kwi 21:50
lordresio: Tak
1 kwi 22:09
pigor: ..., jeśli "generalnie" wiesz co wiesz, to albo tu y=
2x
2 autor
zadania lub ty "zjadł"
2 (dwa) i tu y=
2(x−3)2+5 ją ...

"zwrócił",
albo odwrotnie i to tyle .
1 kwi 22:17
lordresio: ok rozumiem

dzięki
1 kwi 22:23