C A Ł K A N I E O Z N A C Z O N A
V.Abel: Jak policzyć takie całki?
W tym pierwszym wiem, że przez części, ale jak to zrobić najoptymalniej, bo mi się całek
namnożyło chyba z 6..
A w tym drugim przez części i co dalej.. Zechciałby ktoś to pokazać krok po kroczku?
Będę niezmiernie wdzięczny.
1 kwi 21:19
Godzio:
| | x | | cosx + xsinx | |
J = tgx * |
| − ∫tgx * |
| dx = |
| | cosx | | cos2x | |
| | xtgx | | sinxcosx + xsin2x | |
= |
| − ∫ |
| dx = |
| | cosx | | cos3x | |
| | xtgx | | sinx | | x | | 1 | |
= |
| − ∫ |
| dx − ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | cosx | | cos2x | | cos3x | | cosx | |
= A + J
1 − J + J
2
2J = A + J
1 + J
2
Resztę pozostawiam Tobie
1 kwi 21:24
Technik:
| | 1 | |
pochodna tgx więc przez cześć całkuj u'= |
| u=tgx v=x v'=1 |
| | cos3x | |
1 kwi 21:28
V.Abel: Godzio, dobre..
| | 1 | |
Technik − ale tgx = ∫ |
| dx, masz w mianowniku wykładnik potęgi 3, nie 2 |
| | cos2x | |
Pytanko, jeszcze prościej się już nie da?
1 kwi 21:35
Godzio:
Nie widzę na razie prostszego sposobu. Ewentualnie podstawienie uniwersalne, ale nie wiem jak
będzie wyglądać złożoność obliczeniowa
1 kwi 21:40
V.Abel: Ok, bd walczył

Odezwę się jeszcze, dzięki chłopaki
1 kwi 21:41
Technik:
Dobra, moja wina nie doczytałem

Ale sposób Godzia najlepszy
1 kwi 21:41
Godzio:
b) próbuj standardowo jak zwykły lnx coś tam się poskraca i wyjdzie całka podobna do a) (na
oko)
1 kwi 21:42
V.Abel: W b idzie przez części, ale takie "niedźwiedzie" wychodzą
1 kwi 21:50
V.Abel: Cześć, ponawiam temat, tej całki b) z logarytmu jakoś nie idzie wyliczyć !
Why?..
5 kwi 20:51
Mila:
To jest potworek a nie całka.
Kto to Ci wymyślił?
5 kwi 23:42
6 kwi 00:31
V.Abel: Cześć Mila

To co da się to rozbroić

?
Jeżeli Wolframalpha nie wyświetla wyniku, to oznacza, że się nie da/?
Dlaczego tego się na da scałkować?
Tell me why..?
7 kwi 18:01