nierówność
onaa: Zaznacz w układzie współrzednych zbiór wszystkich punktów (x,y) których współrzedne spelniają
nierówność y
2+x
2≤2|x|y
Rozbijam to na dwa przypadki gdzie x∊(−
∞;0) i gdzie x∊(0;+
∞)
przerzucam na jedna strone i mam
(y−x)
2≤0 lub (y+x)
2≤0
i nie ma pojęcia jak to dalej
1 kwi 21:10
Bogdan:
dalej: y = x lub y = −x, to są dwie proste
1 kwi 21:16
pomocnik: Kwadrat dowolnej liczby nie może być mniejszy od zera więc może zachodzić tylko równość
1 kwi 21:16
pomocnik: Formalnie to dwie półproste
1 kwi 21:17
Bogdan:
Proste czy półproste?
1 kwi 21:26
onaa: czyli ja to pierwiastkuje obustronnie potem czy jak?
1 kwi 21:27
Bogdan:
Wszystko już zostało napisane: (y − x)2 ≤ 0 ⇒ y = x, (y + x)2 ≤ 0 ⇒ y = −x,
1 kwi 21:29
Bogdan:
Są to równania prostych
1 kwi 21:30
onaa: dziękuję
1 kwi 21:30
pomocnik: Tyle że y=x dla x≤0 a y=−x dla x>0 (więc nie całe proste)
1 kwi 21:32
Bogdan:

Szkoda, że
onna sama nie zauważyła, że w tym zadaniu występują dwie półproste
1 kwi 22:26