dla jakich wartosci parametru
qwerty: dla jakich wartosci parametru m∊R uklad rownan liniowych jest oznaczony
jak sie trzeba do tego zabrac?
metoda wzynacznikow czy jakos inaczej?
1 kwi 20:55
pomocnik: Najszybciej zrobisz z wyznaczników
1 kwi 21:05
Bogdan:
Wyznaczników albo:
| | m | | 1 | | m | | 1 | |
y = − |
| x + |
| a1 = − |
| b1 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
y = − |
| x + |
| a2 = − |
| b2 = |
| |
| | m | | m | | m | | m | |
Układ jest oznaczony ⇔ a
1 = a
2 i b
1 = b
2
1 kwi 21:07
Bogdan:
Poprawiam
Układ jest oznaczony ⇔ a1 ≠ a2
1 kwi 21:07
Bogdan:
Układ jest nieoznaczony ⇔ a1 = a2 i b1 = b2
Układ jest sprzeczny ⇔ a1 = a2 i b1 ≠ b2
1 kwi 21:08
qwerty: W=m
2 − 4
W
x=m − 4
W
y=2m − 2
wyszlo mi cos takiego
to znaczy ze m∊R − {−2,2} ?
1 kwi 21:11
pomocnik: m jest ok. Rozwiązanie już nie.
1 kwi 21:30