Proste zadanie z procentami
Olek: Samochód traci rocznie 15% wartości. Ile jest wart po sześciu latach samochód, który kosztował
60 0000 zł? Po ilu latach wartość samochodu spadnie poniżej 10 000 zł?
Samo zadanie jest banalne i wiem jak je zrobić, po prostu wyliczam z 60 000 zł 15% i odejmuję
od głównej kwoty, potem robię tak samo z kwotą, która pozostała i tak 6 razy. Chciałbym się
tylko dowiedzieć, czy jest może jakiś szybszy sposób na wykonanie tego zadania? Może jakiś
wzór, żeby nie wykonywać tyle działań?
Z góry dziękuję za odpowiedź
1 kwi 20:50
Bogdan:
| | 15 | |
K6 = 60000(1 − |
| )6 = |
| | 100 | |
1 kwi 21:02
Olek: To jak to w ten sposób wyliczyć?
jakieś ogromne liczby mi wychodzą
1 kwi 21:14
Bogdan:
K6 = 60000*0,856 ≈ 22629
1 kwi 21:18
Bogdan:
60000*0,85n < 10000 ⇒ 0,85n < 0,1(6)
1 kwi 21:22
pigor: ... z warunku "starzenia się" samochodu
w 6= 60 000(1−15%)
6= 60 000*(85%)
6=
60 000*(0,85)
6= 60 000*0,3771=
22 628 zł.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zaś
60 000*(0,85)x < 10000 ⇔
⇔ 0,85
x <
16 / logarytmując obustronnie ⇔ xlog0,85 < −log6 ⇔
| | −log6 | | 0,7782 | |
⇔ x > |
| ≈ |
| = 11. po 11−tu latach . ...  |
| | log0,85 | | 0,0706 | |
1 kwi 21:23
Olek: OK, dzięki wielkie za wzór oraz za rozwiązanie, coś tam rozumiem
1 kwi 21:26
1 kwi 21:28