oblicz deltę dla równania
kjhg: | | 3 | | 4 | |
Potrzebuję obliczyc deltę dla równania |
| = |
| |
| | 2x−m | | mx−8 | |
1 kwi 20:49
try: wymnóż na krzyż, przeżuć na jedną stronę i liczysz
1 kwi 20:51
kjhg: tak, ale delta wychodzi po przecinku
1 kwi 20:52
kjhg: 4(2x−m)=3(mx−8)
8x−4m=3mx−24
8x−3mx−4m+24=0
1 kwi 20:53
kjhg: aaa, już wiem, brakuje mi x2
1 kwi 20:54
kjhg: tylko co dalej
1 kwi 20:56
Mila:
To jest równanie pierwszego stopnia.
2x≠m i mx≠8
3*(mx−8)=4*(2x−m)
3mx−24=8x−4m
3mx−8x=24−4m
x*(3m−8)=24−m
| | 24−m | | 8 | |
x= |
| jedno rozwiązanie dla m≠ |
| |
| | 3m−8 | | 3 | |
| | 8 | |
dla m= |
| brak rozwiązań. |
| | 3 | |
1 kwi 20:58