pytanko
vvvv: Głupie pytanie:
Jak mam podnieść coś do 4 potęgi a nie znam wzoru na taką potęgę, to jak podniosę dwa razy do
potęgi 2 i zastosuje do tego wzór skróconego mnożenia to wyjdzie to samo co jak ze wzoru do 4
potęgi
1 kwi 20:40
Janek191:
Np. ( a + b)4 = [ ( a + b)2]2
1 kwi 20:47
vvvv: a jak mam takie coś (m
2+2m+12)
2 to na to też jest jakiś wzór
1 kwi 20:52
Janek191:
[ m2 + (2m + 12)]2 = (m2)2 + 2*m2*(2m + 12) + (2m + 12)2 = ...
1 kwi 20:54
vvvv: Ale to wychodzi to co bym zrobił (m
2+2m+12)(m
2+2m+12)=...

?
1 kwi 21:29
Janek191:
Tak
1 kwi 21:42
vvvv: aha dziękuję
1 kwi 22:03