wielomiany
buba: Oblicz dla jakich wartości parametrów m i n wielomian W(x)= 8x3 +mx2 − nx +125 ma
pierwiastek trzykrotny. Wyznacz ten pierwiastek.
Jak to ugryźć? Nie mam pojęcia jak to zrobić.
1 kwi 20:28
Tadeusz:
−5/2
1 kwi 20:39
Piotr 10: Wzory viete'a 3 stopnia
poczytaj o tym i po sprawie masz
1 kwi 20:40
Bogdan:
p − pierwiastek trzykrotny
W(x) = 8(x − p)
3 = 8(... − p
3) = ... − 8p
3
Porównujemy
| | 125 | |
−8p3 = 125 ⇒ p3 = − |
| ⇒ p = |
| | 8 | |
1 kwi 20:40
buba: a coś więcej?
1 kwi 20:40
Tadeusz:
(2x+5)3=8x3+20x2+50x+15
1 kwi 20:42
Bogdan:
(2x + 5)3 = 8x3 + 60x2 + 150x + 125
1 kwi 20:44
Tadeusz:
(2x+5)
3=8x
3+3*20x
2+3*50x+1
25 oczywiście −

ale wtopa ...
1 kwi 20:47
pigor: ,..., np tak : z warunków zadania szukam
m,n=? takie, że
istnieje
k=? − szukany pierwiastek 3 krotny, czyli
8x3+mx2−nx+125 ≡ 8(x−k)
3= 8(x
3−3x
2k+3xk
2−k
3)=
=
8x3−24kx2+24k2x−8k3 ⇔ m= −24k i n= −24k
2 i −8k
3=125 ⇔
⇔ (−2k)
3=5
3 i m=−12*2k i n=−6*(2k)
2 ⇔ 2k=−5 i
m=12*5 i
n=−6*(−5)2 ⇔
⇔
m=60 i n= −150 i
k= −52 − szukany pierwiastek . ...
1 kwi 20:51