Walec,bryły obrotowe.
1948: Pole podstawy walca jest równe 12π a jego objętość 144π. Wyznacz miarę kąta nachylenia
przeciwprostokątnej przekroju osiowego walca do podstawy walca.
1 kwi 20:10
dero2005:

d =
h =
1 kwi 20:18
ga:

12π = r
2π => r =
√12 = 2
√3
V = πr
2 * H = 12H
12H = 144/12
H=12
tg a = H / 2R = 12 / 4
√3 = 3/
√3 =
√3 = 60 stopni
1 kwi 20:21
1948: A mogę spytać skąd we wzorze na objętość na końcu wzięło się 12H?
1 kwi 20:36
dero2005:
r = √12
πr2H = π(√12)2H = π12H = 144π
12H = 144
H = 12
2 kwi 07:03