f, kwadratowa
MISH : Jeszcze jedno zadanie

Wykresem funkcji kwadratowej fx= −2x
2 +3 jest parabola o wierzchołku w punkcie:
A(3,0) B( 0,3) C(−3,0) D(0, −3)
Jak to rozwiązać?
1 kwi 20:09
Piotr:

np. narysowac
1 kwi 20:13
5-latek:

To jest wykres tej funkcji
Znasz jak sie przesuwa wukres funkcji o wektror wzdluz osi Ox i Oy
Otoz majac wykres y=−2x
2 niebieski (a ten potrafisz narysowac
przesuwasz go o 3 jednostki w gore i masz y=−2x
2+3 (czerwony i teraz odczytaj wierzcholek
1 kwi 20:16
5-latek: Ale szczesciarz lub szczesciara
1 kwi 20:17