matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz współrzędne wektora
kjhg:
5−2x
Wykres funkcji F
(
x)=
, gdzie x∊R−{2}, powstał w wyniku przesunięcia równoległego
2x−4
1
wykresu funkcji y=
o wektor = [a,b].
2x
Wyznacz współrzędne wektora
1 kwi 19:21
Mila:
Wzór funkcji f(x) po przesunięciu o wektor [a,b]: f(x−a)+b
1
f(x)=
2x
1
1
1
b*(2x−2a)
F(x)=
+b=
+b=
+
=
2*(x−a)
2x−2a
2x−2a
2x−2a
1+2xb−2ab
5−2x
=
=
⇔
2x−2a
2x−4
2a=4⇔a=2 ⇔2b=−2 i −4b+1=5⇔b=−1 [a,b]=[2,−1] Wykonaj sprawdzenie.
1 kwi 21:20