Punkt A leży na paraboli y=x^2, punkt B na prostej x-y=2. Znaleźć długość najkró
tony: Punkt A leży na paraboli y=x2, punkt B na prostej x−y=2. Znaleźć długość najkrótszego z
odcinków AB.
Witam!
Prosiłbym o pomoc z rozwiązaniem powyższego zadania. Jak to powinno wyglądać?
Z góry dziękuję
1 kwi 19:21
...:
1 kwi 19:27
...:
A=(x
A, x
A2)
B=(x
B, x
B−2)
Prosta zawierająca AB jest prostopadła do y=x−2 ma zatem współczynnik kierunkowy −1
zatem:
| | xA2−xB+2 | |
−1= |
| ⇒ −xA+xB= |
| | xA−xB | |
1 kwi 19:34
tony: A gdyby chcieć to zrobić z pochodnych?
1 kwi 20:47
pigor: ...
y−yo= f'(xo)(x−xo) równanie stycznej do paraboli y=x
2
w punkcie na niej A=(x
o,x
o2) || do danej prostej x−y=2
gdzie f(x)=x
2 i f '(x)= 1 ⇔ 2x=1 ⇔ x
o=
12 , czyli
y
o= (
12)
2=
14 i f' (
12)= 2*(
12)= 1 , zatem
y−14= 1(x−12) ⇔ y= x−
14 ⇔
x−y−14=0 równanie
stycznej do paraboli równoległej do danej prostej
x−y−2=0,
| | |−14+2| | |
więc odległość tych prostych : d= |
| = |
| | √1+1 | |
| | 7 | |
= |
| = 78√2 − szukana odległość. ...  |
| | 4√2 | |
1 kwi 22:05