zbiorniki, wydajność,
gosiata: Do zbiornika można doprowadzić wodę dwiema rurami. Czas napełniania zbiornika tylko
pierwszą rurą jest o 5 godzin i 30 minut krótszy od czasu napełniania tego zbiornika tylko
drugą rurą , natomiast 15 godzin trwa napełnienie tego zbiornika obiema rurami jednocześnie.
Oblicz, w ciągu ilu godzin pusty zbiornik zostanie napełniony, jeśli woda będzie doprowadzana
tylko pierwszą rurą.
Co jest błędnego w moich obliczeniach że nie wychodzi :<?
Da sie to jakoś prościej zrobić ?
Odp. ma być 27,5godz
30t + 82,5 = t(t+5,5)
t
2 −24,5t −82,5=0
√Δ= 30,5
t=55
t+5,5 = 60,5 godz