.
Tomek: Podstawą ostrosłupa jest romb którego bok ma długość 20 cm a pole jest równe 320 . Punkt
przecięcia przekątnych tego rombu jest spodkiem wysokości ostrosłupa . Wiedząc ze objętość
tego ostrosłupa wynosi 1600 oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
1 kwi 17:54
dero2005: a = 20 bok podstawy
P
p = 320 pole podstawy
α − kąt ostry podstawy
V = 1600 objętość ostrosłupa
H − wysokość ostrosłupa
r − promień okręgu wpisanego w podstawę (romb)
P
p = a
2sinα = 320
H = 15
h
s =
√H2 + r2 = 17
P
b = 2ah
s =
1 kwi 19:17