całka
asd: Witam , mógłby ktoś pomóc?
∫x*arctg2x
1 kwi 17:36
asd: up
1 kwi 19:05
wredulus:
Przez czesci
u'= x ; v = arctg x2
1 kwi 19:07
wredulus:
2 napisalem nie tam gdzie trzeba
1 kwi 19:07
asd: Mógłby ktoś ją rozwiązać? Nie potrafię dalej , wychodzą mi dziwne rzeczy :
u'=x , u=1 , v=arctg2x , v'=2arctg/1+x2
= 1/2x2arctg2x −∫x2arctgx/1+x2 i tutaj próbowałem znowu przez części ale nie wychodzi ,
proszę o pomoc , z góry dziękuje.
2 kwi 09:18
pigor: ... , zacznij może np. tak :
| | dt | | dt | |
∫xarctgxdx= | niech arctgx=t ⇒ x=tgt i dx= |
| |= ∫ tgt |
| = |
| | cos2t | | cos2t | |
| | sint | |
= ∫ |
| dt = | niech cost=u, to −sintdt= du |= −∫ u−3du= ... sam(a), |
| | cos3t | |
bo nie będę ci zabierał ...

tej przyjemności ...
2 kwi 10:40
pigor: ...kurcze oczywiście tam na początku "widzę" ∫x arctg
2xdx ,
a nie to co widzisz zapewne

i niestety "zjadłem" t a więc
| | sint | |
powinno ...= ∫t2 tgtU{dt}{cos2t= ∫ t2 |
| dt= , a więc |
| | cos3t | |
najpierw przez części i potem ta "moja" całka.; przepraszam
2 kwi 10:48
asd: dzięki wielkie , tylko nie rozumiem pewnej rzeczy , a mianowicie dlaczego dx=dt/cos2t skąd się
to bierze , skoro arctgx=t , 1/1+x2=dt ...?
2 kwi 11:12
pigor: .. to jest różniczka (pochodna) tangensa tgt, a nie pochodna arctgx
2 kwi 11:14
asd: ... ∫sint/cos
3t =1/2u
−2=1/2cost
−2
∫t
2*sint/cos
3t= u'=t
2 u=2t v=sint/cos
3t v'=1/2cost−
2 = 1/2t
2cos
−2 −∫tcost
−2 i co
dalej? pogubiłem sie
2 kwi 11:27
asd: up
2 kwi 13:18