.
Tomek: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość H jest o 2 cm krótsza od krawędzi podstawy
a. Pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa wynosi 110 cm2.
a) Oblicz a i H.
b) Zaznacz na rysunku graniastosłupa kąt α nachylenia przekątnej graniastosłupa do ściany
bocznej. Oblicz tangens kąta α, a następnie oszacuj, do którego z przedziałów: (0o, 30o),
(30o, 45o), (45o, 60o), (60o, 90o) należy α.
1 kwi 17:05
agulka:

a) P
c=2*P
p+4*P
b
P
p=a
2
P
b=a*(a−2)
110=2a
2+4a(a−2)
110=2a
2+4a
2−8a
6a
2−8a−110=0 /:2
3a
2−4a−55=0
Δ=16+4*3*55=676
√Δ=26
| | 4−26 | | −22 | |
a1= |
| = |
| , odpada, bo a>0 |
| | 6 | | 6 | |
H=a−2=3
b)
c
2=a
2+H
2
c
2=25+9
c
2=34
c=2
√17
1 kwi 23:52