równanie trygonometryczne z parametrem
Zuzia: bardzo proszę o pomoc. wiem, że już się to równanie na tej stronie pojawiło, natomiast
rozwiązanie nie było dobre. baaardzo proszę o pomoc, umiem je zrobić tylko do pewnego momentu.
mianowicie: dla jakich wartości m równanie sin
2x + sinx + m = 0 podstawiłam za sinx t, t
∊<−1,1>, potem Δ≥0 i z tego wychodzi m≤1/4 czyli m ∊ (−∞, 1/4> rozumiem, ze trzeba dodac
jeszcze jakies warunki, lecz jakie? skąd w odpowiedziach wynik m∊<−2,1/4>

?
1 kwi 17:05
Zuzia: proszę o pomoc
1 kwi 17:21
PW: | | 1 | |
Dla m∊(−∞, |
| ) istnieją w ogóle rozwiązania, a my chcemy mieć − jak sama napisałaś − |
| | 4 | |
rozwiązania należące do przedziału <−1, 1>. Tak "po chamsku" to muszą być spełnione
nierówności
| | −1 − √1−4m | | −1 + √1−4m | | 1 | |
−1 ≤ |
| i |
| ≤ 1, m∊(−∞, |
| ). |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
1 kwi 17:24
52: Dokończ treść pytania...
1 kwi 17:25
Zuzia: dokończyłam treść pytania..?
PW dziękuję. dlaczego pisałeś 1/4 otwarte? ma być zamknięte prawda? w sensie przedział?
1 kwi 17:31
PW: | | 1 | |
Tak, to błąd "pisarski" − dla m= |
| jest Δ = 0 i rozwiązanie istnieje, rozumiesz to |
| | 4 | |
przecież dobrze.
1 kwi 17:44
Zuzia: tak, tak, chciałam tylko się upewnić. dzięki raz jeszcze
1 kwi 17:53
Mila:

II sposób dla
Zuzi.
sin
2x+sinx=−m
sinx=t , t∊<−1,1>
f(t)=t
2+t
| | −1 | | −1 | |
tw= |
| wsp. wierzchołka paraboli, |
| ∊<−1,1> ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | −1 | | 1 | |
f( |
| )=− |
| wartość najmniejsza f(t) w podanym przedziale |
| | 2 | | 4 | |
Szukamy wartości największej ( na końcach przedziału)
f(−1)=0
f(1)=2 wartość największa f(t) w podanym przedziale (2>0)
1 kwi 17:58
PW: Mówiłem, że mój sposób nie jest subtelny, ucz się od Mili
1 kwi 18:11
Zuzia: dziękuje ślicznie
1 kwi 18:14
Mila: 
Rozwiąż w podobny sposób inne zadanie tego typu.
1 kwi 18:21