Równanie trygonometryczne
Grzechu: Witam. Mam do rozwiązania równanie 3sin
2x−cos
2x=0. Zamieniłem sin
2x na (1−cos
2x) i
pomnożyłem przez 3. Po przeniesieniu i podzieleniu wyszło mi cos
2x=
34 więc rozpisałem na
cosx=
√32 lub cosx=−
√32. Rozwiązałem równanie dla tych 2 przypadków, ale
niestety nie zgadza mi się z odpowiedziami. Według nich powinno być x=
pi6+kpi i
x=
56pi + kpi. Ja coś źle zrobiłem, czy jest błąd w odpowiedziach? Najbardziej mnie
zastanawia czemu mają okres kpi a nie 2kpi.
Z góry dzięki za pomoc
muflon: jest bład w odpowiedziach, mi wyszło
x=π/3 +2kπ
x=2π/3+2kπ
x=4π/3+2kπ
x=5π/3+2kπ
k∊C
3sin
2x−cos
2x=0
3sin
2x−(1−sin
2x)=0
3sin
2x−1+sin
2x=0
4sin
2x−1=0
t=sinx
t∊<−1;1>
dalej sam
P.S Na przyszłość nie pisz wypracowań tylko sam ciąg równań