matematykaszkolna.pl
zadania na wydajność - jak zrozumieć? gosiata: Witam witam Mam do Was pytanko emotka Czy ktoś mógłby polecić stronę internetową, bądź zna jakikolwiek sposób ogarnięcia zadań matematycznych na wydajność itp, (coś w stylu zadania Do zbiornika mo ż na doprowadzić wodę dwiema rurami. Czas napełniania zbiornika tylko pierwszą rurą jest o 5 godzin ...). Kompletnie nie wiem jak się za takie zadania zabieracemotka Ktoś mógłby pomóc?
1 kwi 16:09
PW: Dlaczego pytasz o inną stronę internetową? Sądzisz, że nie damy rady?
1 kwi 16:14
gosiata: nie nie emotka tylko szukałam ogólnie na tym portalu "matematyka.pisz" typowo definicji i wgl czegokolwiek żeby ogarnąć jak te zadania robić emotka
1 kwi 16:28
gosiata: czy istnieją może jakieś wzory, które można stosować, cokolwiek ?
1 kwi 16:32
PW: Nie. Nie istnieją jakieś wzory czy uniwersalne sposoby rozwiązywania zadań "z treścią". Wystarczy zrozumieć tę "treść" i zapisać ją w formie równań (często trzeba wprowadzić w tym celu własne oznaczenia − i to jak sądzę jest dla niektórych bariera). Wybacz, ale zadania typu "napełnić basen dwiema rurami" to zadania na poziomie szkoły podstawowej (no niech będzie gimnazjum).
1 kwi 16:48
gosiata: no to lipa.. pewnie z poziomem masz racje, ale niestety ciężko mi to przychodzi do ogarnięcia.. A czy mógłbyś/mogłabyś spróbować rozwiązać to zadanie i jako tako wytłumaczyć troszke jesli sie daemotka? Pompa o większej wydajności opróżnia pełny zbiornik w 8godzin. Pompa o mniejszej wydajności opróżnia go w czasie 3 razy dłuższym, niż trwa opróżnianie zbiornika przez obie pompy pracujące jednocześnie. Ile czasu opróżnia zbiornik pompa o mniejszej wydajności?
1 kwi 16:56
Godzio: Wydajność pierwszej:
 1 Zbiornik 
W1 =

8 h 
Wydajność drugiej:
 1 Zbiornik 
W2 =

y h 
Wspólna wydajność:
1 1 1 

+

=

oraz y = 3x (bo 3 razy dłużej niż wspólnie)
8 y x 
1 1 1 

+

=

/*24x
8 3x x 
3x + 8 = 24 3x = 16
 16 
x =

⇒ y = 16 h
 3 
1 kwi 17:02