Mam do Was pytanko
Czy ktoś mógłby polecić stronę internetową, bądź zna jakikolwiek sposób ogarnięcia zadań
matematycznych na wydajność itp, (coś w stylu zadania Do zbiornika mo ż na doprowadzić wodę
dwiema rurami. Czas napełniania zbiornika tylko pierwszą rurą jest o 5 godzin ...).
Kompletnie nie wiem jak się za takie zadania zabierac
Ktoś mógłby pomóc?
tylko szukałam ogólnie na tym portalu "matematyka.pisz" typowo definicji i wgl czegokolwiek
żeby ogarnąć jak te zadania robić
?
?
Pompa o większej wydajności opróżnia pełny zbiornik w 8godzin. Pompa o mniejszej wydajności
opróżnia go w czasie 3 razy dłuższym, niż trwa opróżnianie zbiornika przez obie pompy
pracujące jednocześnie. Ile czasu opróżnia zbiornik pompa o mniejszej wydajności?
| 1 | Zbiornik | |||
W1 = | ||||
| 8 | h |
| 1 | Zbiornik | |||
W2 = | ||||
| y | h |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | = | oraz y = 3x (bo 3 razy dłużej niż wspólnie) | |||
| 8 | y | x |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | = | /*24x | |||
| 8 | 3x | x |
| 16 | ||
x = | ⇒ y = 16 h | |
| 3 |