Zadanie
Gajwer: Oblicz dokładną wartość wyrażenia 1/sin100−√3/cos100+0.5sin300
1 kwi 16:08
PW: http://www.e-math.pl/matma/matura/2014-15/matma_2014_03_rozszerzona.pdf
A dzisiaj przepisujesz po jednym zadaniu i dalej liczysz na gotowe.
Czy Ty czasem nie udzielasz korepetycji? Bo gdybyś chciał się
sam przygotować do matury,
to powinieneś te zadania robić
sam.
Podpowiedź do tego zadania jest taka:
| | cos30° | |
Zauważ, że √3 = ctg30° = |
| , podstaw to do drugiego ułamka i dotąd |
| | sin30° | |
przekształcaj różnicę pierwszych dwóch ułamków, aż będzie jasno.
1 kwi 16:42
Gajwer: 1/sin100−1/cos100+0.25
Co dalej?
1 kwi 17:01
muflon: to w koncu masz 1/cos 10 czy
√3/cos10
1 kwi 17:05
PW: Jest tak jak w linku (tam są zadania maturalne).
1 kwi 17:09
Gajwer: Po przekształceniu tak mi wyszło:(
1 kwi 17:10
muflon: no to podstawiasz za √3 ctg30=cos30/sin30 i dalej dodajesz ułamki, korzystasz z dwóch
wzorów, które powinieneś znać, a nawet jeśli nie znasz to masz je w karcie wzorów i liczysz.
jak wyjdzie Ci 4+0,25=4,25 to wiedz, że masz dobrze.
1 kwi 17:12
Gajwer: wychodzi mi 1/sin10−cos30/0.5cos10 + 0.25
1 kwi 17:19
Gajwer: podstawienie ctg30=cos30/sin30 nic nie daje
1 kwi 17:34
PW: Zostaw w spokoju inne składniki, pokaż co będzie z drugim ułamkiem po podstawieniu
zamiast
√3 ułamka
1 kwi 17:35
PW: A ... skoro nic nie daje, to pas.
1 kwi 17:35
Gajwer: Ktoś ma jakiś inny pomysł jak to obliczyć?
1 kwi 17:38
PW: Nie da się podsunąć pomysłu komuś, kto nie umie wykonywać działań na ułamkach.
1 kwi 17:40
muflon: jest tylko jeden sposób, pozdrawiam
1 kwi 17:45
Gajwer: Działania na ułamkach umie wykonywać...
1 kwi 17:45
muflon: no to inaczej √3/cos10= √3 *(1/cos10) teraz podstaw
1 kwi 17:47
Gajwer: no podstawiałem już tak i dalej mi nic nie wychodzi
1 kwi 17:50
muflon: zrób wspólny mianownik, tylko bez tego 0,25 i zrob tak żeby były sinusy 20, potem to sie
skróci/zredukuje
1 kwi 17:52
Gajwer: wychodzi mi teraz 1/sin10*cos10
1 kwi 18:00
Gajwer: poddaję się, nie potrafię tego obliczyć
1 kwi 18:28
Gajwer: nikt nie wie jak to rozwiązać?
1 kwi 19:08
wredulus:
Wiedza ... a danie gotowca to dwie rozne rzeczy
1 kwi 19:11
Gajwer: no to napiszcie chociaż z jakiej własności skorzystać
1 kwi 19:14
Gajwer: czyli nie wiecie
1 kwi 19:53
Bogdan:
To proste zadanko, tylko za 2 punkty.
Pokazuję fragment rozwiązania:
| 1 | | √3 | | cos10 − √3sin10 | |
| − |
| = |
| = |
| sin10 | | cos10 | | sin10 cos10 | |
| | 2(cos10 − √3sin10) | | | | 1 | | √3 | | 4( |
| cos10 − |
| sin10) | | | 2 | | 2 | |
| |
= |
| = |
| = |
| | 2sin10 cos10 | | sin20 | |
| | 4(sin30cos10 − sin10cos30) | | 4sin(30 − 10) | |
= |
| = |
| = ... |
| | sin20 | | sin20 | |
1 kwi 20:26
Gajwer: Dzięki Bogdan. Ty jakoś nie używałeś ctg30=cos30/sin30 i ci wyszedł dobry wynik.
1 kwi 20:36
Bogdan:
1 kwi 20:41
PW: Gajwer, przecież Bogdan zrobił w gruncie rzeczy to samo, ale po prostu byłeś silnie
zdecydowany, żeby otrzymać gotowca bez własnego wysiłku umysłowego.
Jestem przekonany, że rozwiązania Bogdana też nie rozumiesz.
1 kwi 21:29