matematykaszkolna.pl
Graniastosłupy i ostrosłupy. Cornelo: Zad 1. Oblicz długości przekątnych graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy długości 4cm i wysokości 6 cm. Zad 2. Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 2 i 4, a wszystkie krawędzie boczne tego ostrosłupa mają długość 7. Jaką wysokość ma ten ostrosłup? Zad 3. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszyczyzny podstawy po kątem 60 stopni, a przekątna podstawy ma długość 33 . Oblicz objętość tego ostrosłupa. Zad 4. W ostosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 12dm, a krawedz boczna 8dm. Oblicz wysokość tego ostrosłupa oraz miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy. Przepraszam, że proszę o te zadania by je wyliczyć. Próbowałem je jakoś samemu wyliczyć ale mi nie idzie. Potrzebne są do tych zadań rysunki
1 kwi 16:01
wredulus: Chwila.chwila ... wiec nawet rysunkow nie jestes w stanie zrobic
1 kwi 16:13
Cornelo: Nie mam właśnie zmysłu do rysowania: Kąty to nie moja bajka, rysunek zrobić mogę, wysokość zaznaczyć, ale z kątami do zaznaczenia mam problem ;c
1 kwi 16:51