matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potegi
martt:
Oblicz stosując najpierw własności działań na potęgach, podaj wartość najprostszą:
7
5
*5
4
a)
5
5
*49
3
((−2)
2
)
3
*(−4)
−
2
b)
(−2)
3
*(−2)
2
1 kwi 15:51
J:
5
4
7
5
7
5
a)
= 5
−1
oraz
=
= 7
−1
5
5
49
3
7
6
1 kwi 15:53