matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Tomek:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60
o
, a przekątna podstawy ma długość 3
√
2
cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1 kwi 15:42
dero2005:
d = 3
√
2
d
√
2
a =
= 3
2
H
= tg60
o
=
√
3
a
2
3
H =
√
3
2
a
2
*H
9
V =
=
3
2
1 kwi 19:30