trygonometria
marcela: doprowadz wyrażenie do najprostszej postci stosując tożsamosci trygonometryczne
a) sinα cosα (tgα+ctgα)=
b) {3sinα cosα} / {1−cos2α} nie umiem poruszac sie na tej stronie wiec to jest w ułamku
1 kwi 15:30
J:
a) wyraź tgα i ctgα za pomocą sinα i cosα
1 kwi 15:32
J:
b) 1 − cos2α = sin2α
1 kwi 15:33
marcela: nierozumiem...
1 kwi 15:33
marcela: w b to jest w ułamku licznik to 3sinα cosα mianownik 1−cos2α
1 kwi 15:35
marcela: jak moge za pomocą sin i cos wyrazic tg i ctg



?
1 kwi 15:36
J: | | sinα | | cosα | |
tgα = |
| i ctgα = |
| |
| | cosα | | sinα | |
1 kwi 15:36
marcela: i czy poiwinno mi wyjsc 1/ (cosα * sinα)
1 kwi 15:43
marcela: cgyba cos pomieszałam....
1 kwi 15:52
marcela: 

pomozecie
1 kwi 15:56
J:
a) wynik to 1
b) wynik to 3ctgα
1 kwi 15:58
marcela: to znaczy ze mam wszystko zle.. tylko gdzie jest bład...
1 kwi 16:02