trygonometria
marcela: hello, potrzebuje pomocy...
wyznacz korzystając z tożsamości trygonometrycznych
a) sinα i cosα gdy tgα=2/3
b) sinα i tgα gdy cosα=3/4
1 kwi 15:25
J:

Oblicz k i potem pozostałe funkcje.
1 kwi 15:27
marcela: czy k powinno wyjsc pierwiastek z 13



?
1 kwi 15:32
J: Tak.
1 kwi 15:33
marcela: i co dalej
1 kwi 15:36
marcela: sin = 2/ pierwiastek z 13
cos 3/ pierwiastek z 13
1 kwi 15:39
J: Tak... tylko jeszcze usuń niewymierność z mianowników.
1 kwi 15:40
marcela: 
?czyli 2 pierwiastki z 13 przez 13
i 3 pierwiastki z 13 przez 13
1 kwi 15:44
J: Tak.
1 kwi 15:47
marcela: dziękuję czyli b robie analogicznie...
tg pierwiastek z 5 przez 3
sin pierwiastek z 5 przez 4
1 kwi 15:51
J: | | sinα | |
Zrób algebraicznie: sinα = √1 − cos2α , potem tgα = |
| |
| | cosα | |
1 kwi 15:56
marcela: a to nie bedzie to samo
1 kwi 15:58
marcela: przeciez w przypadku sin wychodzi tak samo..
1 kwi 16:00
marcela: i tg tez tak samo mi wyszedł
1 kwi 16:01