Normalne na parametryczne
Paaaaula: Jak można zamienić równanie normalne 2x+3y−2z+10=0 na parametryczne

?
1 kwi 14:52
pomocnik: Trzeba znaleźć dwa wektory równoległe do tej płaszczyzny (ale nie równoległe do siebie) oraz
jeden punkt należący do niej.
1 kwi 15:09
Paaaaula: A jak znaleźć te dwa wektory i punkt? Proszę o dokładne wyjaśnienie i rozwiązanie bo wgl tego
nie rozumiem..
1 kwi 15:27
pomocnik: Wystarczą trzy punkty (byle jakie, byle niewspółliniowe), które należą do płaszczyzny np.
A(0,0,5) B(−5,0,0), C(−2,−2,0) (najlepiej je zgadnąć z równania). Wektor BA=[5,0,5], wektor
CA=[2,2,5] to wektory równoległe do tej płaszczyzny a punkt, który chcesz może być A.
1 kwi 15:33
AS:
Płaszczyznę o równaniu A*x + B*y + C*z + D = 0 przedstawić w postaci parametrycznej.
Przyjąć trzy punkty niewspółliniowe płaszczyzny A(x1,y1,z1) , B(x2,y2,z2) , C(x3,y3,z3)
Sposób 1
x = xo + (x2 – x1)*t + (x3 – x1)*s
y = yo + (y2 – y1)*t + (y3 – y1)*s
z = zo + (z2 – z1)*t + (z3 – z1)*s , t.s e R
Sposób 2
D(x,y,z) Î płaszczyzny , AD = t*AB + s*AC
[x – x1,y – y1,z – z1] = [u1*t ,v1*t,w1*t] + [u2*s + v2*s + w2*s] =
[u1*t + u2*s,v1*t + v2*s,w1*t + w2*s]
Równanie płaszczyzny w postaci parametrycznej
x = x1 + u1*t + u2*s
y = y1 + v1*t + v2*s,
z = z1 + w1*t + w2*s , t,s ∊ R
1 kwi 15:41
AS: W sposobie 1 oczywiście ma być
x = x1 + (x2 − x1)*t ...
1 kwi 15:55
Paaaaula: Dziękuje. Mam tylko jedno pytanie: Jak zgadnąć trzy współrzędne niewspółliniowe przy A, B, C z
równania?
1 kwi 16:21
AS: Obrać dwa różne punkty płaszczyzny,napisać równanie prostej
przez nie przechodzącą i obrać trzeci punkt płaszczyzny,nie
spełniający równanie tej prostej.
1 kwi 16:30
AS: Dopisek
Współczynniki A,B i C są dowolne należące do R spełniające
jednak warunek A2 + B2 + C2 ≠ 0.
Jeżeli D = 0 płaszczyzna przechodzi przez początek układu
Jeżeli A = 0 to płaszczyzna jest równoległa do osi Ox
Jeżeli B = 0 to płaszczyzna jest równoległa do osi Oy
Jeżeli C = 0 to płaszczyzna jest równoległa do osi Oz
Jeżeli A = B = 0 to płaszczyzna jest równoległa do płaszczyzny Oxy
Jeżeli A = C = 0 to płaszczyzna jest równoległa do płaszczyzny Oxz
Jeżeli B = C = 0 to płaszczyzna jest równoległa do płaszczyzny Oyz
1 kwi 16:51
Paaaaula: a mogę prosić o jakiś przykład, bo jeszcze tego nie widze.. ?
1 kwi 17:52