Logarytmy
Qmi: Logarytmy: rozwiąż równanie.
log4 (2x−6) + log4(3x−11) = 2
Zamieniam
2 log4 (2x−6) + log4(3x−11) = log4 16
(różnowartościowość)
(2x−6) * (3x−11) = 16
Po obliczeniach 3x2 − 20x + 25 = 0
Δ = 400−300 = 100, prw. z delty = 10.
x
2 = 5
Czyli Rozwiązaniem są liczby x
1 i x
2
1 kwi 14:16
Qmi: Przepraszam za dubel. Nie wiem dlaczego tak się stało.
1 kwi 14:17
J: Sprawdź otrzymane rozwiązania z załozeniami.
1 kwi 14:26
muflon: Właśnie, po co robisz założenia?! Nie dla picu. Ewidentnie jedno rozwiązanie nie należy do
dziedziny.
1 kwi 16:23
kokoko: noom tylko jedno też to zauważyłem mino że takie coś widzę 1 raz
1 kwi 17:40