Wyznaczanie parametru m
Timo: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x2 + (3m+1)x − 12(9m−1) = 0 ma
dokładnie jedno rozwiązanie. Proszę o pomoc w rozwiązaniu wiem ze muszę mieć założenie ze Δ=0
i podstawić ale nie potrafie rozwiązać dalej
1 kwi 14:15
J:
Δ = (3m)2 + 2*3m +1 +2*9m − 2 = ( 3m)2 + 2*3m +1 +(3m)2 − 2 = 3t2 + 2t − 1 ,
gdzie t = 3m i t>0
1 kwi 14:40
ja: J biedne dziecko ma się męczyć i dalej liczyć?
1 kwi 14:44
J: No, z równaniem kwadratowym f(t) chyba da radę..
1 kwi 14:46
J: Drobna poprawka .. = (3m)2 + 2*3m + 1 + 2(3m)2 − 2 = 3t2 + 2t − 1
1 kwi 14:52