Logarytmy Dowód
Timo: Udowodnij, że jeśli x, y>1, to log
x y + log
y x ≥ 2. Bardzo proszę o pomoc w tym dowodzie, nie
mam pojecia jak to ruszyc
PW:
log
xy = u ⇔ x
u = y
log
yx = v ⇔ y
v = x
Po podstawieniu x
u zamiast y w drugiej zależności otrzymamy
(x
u)
v x,
co oznacza że
x
uv = x,
czyli
uv = 1,
zatem np.
Znana nierówność
prawdziwa dla dowolnej u > 0 kończy dowód (jeżeli umiemy uzasadnić, że przy podanych
zalożeniach u = log
xy > 0).
To jest właściwie to samo co napisał
J, z nudów pokazałem tylko skąd wzięła się zależność