Logarytmy
Qmi:

Wyznacz dziedzinę funkcji, logarytmy.
f(x) = log
(1−2x) (−x
2+x+2)
zał:
1−2x>0
−2x > −1
1−2x =/= 1
x =/= 0
−x
2 + x + 2 > 0
.....
−x
2+x+2>0
Δ= 9 , prw z delty = 3
x
1 = 2
x
2 = −1
Zbiór x (−
∞, −1) i (2, +
∞)
Odpowiedź:
x∊(−
∞,−1)
1 kwi 13:33
J: Żle ...
1 kwi 13:39
Qmi: tzn?
1 kwi 13:44
J: Ostatni warunek: −x2 + x +2 > 0
1 kwi 13:45
Qmi: No liczymy z tego deltę i x1 i x2. Delta wychodzi 9, a x1 i x2 się chyba zgadzają.
1 kwi 13:48
J: Ale gałęzie paraboli są skierowane ... jak ?
1 kwi 13:48
Qmi: na dół
1 kwi 13:48
J: No to ... ? Jakie muszą być x ?
1 kwi 13:49
Qmi: Teraz patrze, że powinienem wziąć dodatnie czyli od −1 do 2.
1 kwi 13:53
Qmi: | | 1 | |
Czyli wynik bedzie x należy do zbioru liczb (−1, |
| ) |
| | 2 | |
1 kwi 13:53
Bogdan:

Wykorzystuj możliwości zapisów i sporządzania rysunków tej strony

Założenia:
2) 1 − 2x ≠ 1 ⇒ x ≠ 0
3) −x
2 + x + 2 > 0 ⇒ −(x + 1)(x − 2) > 0 ⇒ x∊(−1, 2)
| | 1 | |
Część wspólna przedziałów: x∊(−1, 0)∪(0, |
| ) |
| | 2 | |
1 kwi 13:55
J:
| | 1 | |
Dokładnie tak..., podsumujmy: x< |
| i x ≠ 0 i x ∊ (−1,2) ... określ część wspólną. |
| | 2 | |
1 kwi 13:55
J: "Bogdan" .. Daj sie chłopakowi czegoś nauczyć, bo wyraźnie się dzisiaj stara
1 kwi 13:56
Qmi: Korzystam, korzystam. Dzięki za pomoc, Muszę być bardziej uważny. Jeszcze raz wielkie dzięki J
, Bogdan i Eta
1 kwi 13:59
Bogdan:
Zamieściłem rozwiązanie tylko dlatego, że chciałem pokazać taki sposób rysowania przedziałów,
który nie gubi rozwiązań typu x ≠ 0 oraz wyraźnie pokazuje położenie końców przedziałów.
1 kwi 14:01
J:
Rozumiem intencje ...., w tym przypadku łatwo było zauważyć,że część wspólna leży wewnątrz
przedziału (−1,2) i chciałem, aby to sam zauważył bez rysowania
1 kwi 14:04
pigor: ... a więc z definicji logarytmu
1−2x>0 i 1−2x≠1 i −x2+x+2>0 ⇔ 2x<1 i 2x≠0 i x
2−x−2<0 ⇔
⇔ (*)
x<12 i x≠0 i x
2+x−2x−2<0 ⇒ x(x+1)−2(x+1)<0 ⇔
⇔ (x+1)(x−2)<0 , stad i z (*) ⇔ −1<x<2 i x<
12 i x≠0 ⇔
⇔
−1< x< 0 v 0< x< 12 ⇔
x∊(−1;0) U (0;12) . ...:
1 kwi 14:05