Oblicz:
bednar:
a) ( √1−a + 1√1+a ) : ( 1 + 1√1−a2 )
b) ( √1−a + 1√1+a ) : ( 1+ √1+a2 )
1 kwi 12:56
J:
| | √1−a*√1+a + 1 | | √1−a2 | |
a) = |
| * |
| = |
| | √1+a | | 1+√1−a2 | |
| | √1−a2 +1 | | √1−a2 | | √1−a2 | |
|
| * |
| = |
| = √1+a |
| | √1−a | | 1+√1−a2 | | √1−a | |
1 kwi 13:12
bednar: w b) wkradł się mały błąd. W ostatnim nawiasie powinno być √1−a2
1 kwi 19:41
bednar: A takie przykłady jak zrobić ?
| | 1 | | 1 | |
c) |
| + |
| |
| | 1+(2a−1√3 )2 | | 1+(2a+1√3 )2 | |
| | a+1 | | a−1 | | m | |
d) |
| + |
| gdzie a = |
| |
| | √a+1 +1 | | √1+a −1 | | 4 | |
1 kwi 19:55