Na rysunkach przedstawiono graniastosłupy prawidłowe i ostrosłupy
prawidłowe. Oblicz długości odcinków oznaczonych literami.
a)
krok 1: wylicz 'a' (podstawą jaka jest figura
)
krok 2: korzystając z narysowanego trójkąta wylicz 'x'
c)
wylicz 'a' (patrz punkt (a) ) ... a następnie skorzystaj z narysowanego trójkąta, aby wyliczyć
'x'

| 2 | ||
d) Podpowiedź : x= | h , gdzie h = wysokość podstawy. | |
| 3 |
poprawka rysunku
tw. Pitagorasa to podstawowe twierdzenie z którego będziesz korzystać w zadaniach z bryłami
| 2 | 2 | 3√3 | ||||
x= | h = | * | = √3 | |||
| 3 | 3 | 2 |