Logarytmy
Qmi: Wykaż że liczba 7log4 * 7log 250 jest całkowita.
7log4 * 7log 250 = 7log4*log 250 = 7log10 1000 = 73 = 303
Dobrze?
1 kwi 12:11
Qmi: Mój błąd. Zaraz poprawię to.
1 kwi 12:13
Eta:
73=343
1 kwi 12:14
J: Jeśli tam jest suma, to tak. Jesli iloczyn,to nie.
1 kwi 12:14
Qmi: Wykaż że liczba 7log4 * 7log 250 jest całkowita.
7log4 * 7log 250 = 7log4*log 250 = 7log10 1000 = 73 = 303
Dobrze?
1 kwi 12:14
Qmi: Wynik = 343* tak jak Eta napisała
1 kwi 12:15
Eta:
Źle

..... =7
log4+log250 =7
log1000=7
3=343
1 kwi 12:16
Qmi: I tylko ten znak? Dzięki wielkie.
Jeśli, a jeśli mnożymy logarytmy np. log3 10 * log3 5 = log3 50, bo jeśli byśmy to tylko
dowali to czyli log3 10 + log3 5 byłoby samo 50 bez log3. tak?
1 kwi 12:20
J: Witaj "Eta'...
1 kwi 12:20
J: Nie, log310 + log35 = log350
1 kwi 12:22
Eta:
Witam, witam..
J
1 kwi 12:22
Eta:
log310*log35= log3(5log310)
1 kwi 12:23
Qmi: Dlaczego tak, a nie odwrotnie np. log3 (10log35)
1 kwi 12:26
J: Może być i tak.
1 kwi 12:27
Eta:
Tak też może być
1 kwi 12:28
Eta:
log35*log310= log3(10log35)
1 kwi 12:29
Qmi: Jest na to jakiś wzór? Czy po prostu jeśli mnożymy dwa logarytmy to układamy je w ten sposób, a
jeśli 3

?
1 kwi 13:23
J: logabn = n*logab
1 kwi 13:25
J: Albo .. n*m*logab = m*logabn = logabm*n
1 kwi 13:27
Qmi: aha. Czyli logarytm traktujemy jak normalną liczbę tak samo jak np. mamy 2* log3 6 to mamy
log3 62 . Kapuje. dzięki.
1 kwi 13:35