wartosc bezwzgledna
asd: |x−2| − |x| < 4
1 kwi 12:08
1 kwi 12:17
pigor: ..., lub tak : dana nierówność
|x−2|−|x|< 4 ⇔
|x−2| < |x|+4 i teraz rysujesz sobie wykres
lewej y=|x−2| i prawej y=|x|+4 strony nierównościw jednym
układzie xOy i odczytujesz rozwiązanie, czyli odpowiadasz
sobie na pytanie : dla jakich wartości
x wykres funkcji
y=|x−2| leży
poniżej wykresu
y=|x|+4 ; odp. dla
x∊R. ...
1 kwi 12:53
Eta:
Ach...te piękne
kolory
1 kwi 12:55
J: Ale "nick" ..
czarny
1 kwi 12:58
Eta:
πgor
1 kwi 12:59
J: Dobre ..
1 kwi 13:00
\zx: x ∊ <0;2)
−(x−2)−x<4
−x+2−x<4
−2x<2
x>1
x∊(1,2)
co robię źle? .. cała reszta przedziałów wychodzi dobrze
1 kwi 15:34
PW: A po co się tak męczyć?
Dla dowolnych a, b ∊ R
|a| − |b| ≤ |a − b|
(kto nie wierzy, niech sobie udowodni; jeżeli lewa strona jest ujemna, to nie ma czego
dowodzić, a jeżeli jest nieujemna,, to podnosimy stronmi do kwadratu uzyskując równoważną
oczywistą nierówność).
U nas
|x−2| − |x| ≤ |x−2 − x| = 2 < 4,
zatem badana nierówność jest spełniona dla wszystkich x∊R.
1 kwi 18:05