.
Pat: Rozwiąż równanie 4x4−16x3=x(x−4)
1 kwi 01:01
Godzio:
Trudne
1 kwi 01:07
Godzio:
Zapisz porządnie to pomyślimy.
1 kwi 01:07
Pat: 4x4−16x3=x(x−4)
1 kwi 01:17
Piotr:
Prilma apilis kazdy moze sie pomylic

mysle, ze 4x
4 − 16x
3 = x(x − 4)
1 kwi 01:18
Piotr:
podpowiedz : spobuj cos powyciagac
1 kwi 01:19
Marcin: Tylko nie przesadzaj z tym wyciąganiem
1 kwi 01:23
Godzio:
I przenieś prawą na lewą
1 kwi 01:25
Pat: wyszło mi tak :
4x(x2−4x)−1(x2−4x)=0
(x2−4x)(4x2−1)=0
nie wiem czy dobrze i co dalej
1 kwi 01:26
Piotr:
4x * x ≠ 4x4 i 4x * 4x ≠ 16x3
1 kwi 01:28
marta: 4x4−16x3=x(x−4)
4x3(x−4)=x(x−4)
4x3(x−4)−x(x−4)=0
(4x3−x)(x−4)=0
x(4x2−1)(x−4)=0
x(2x−1)(2x+1)(x−4)=0
x=0⋁x=1/2⋁x=−1/2⋁x=4
1 kwi 01:29
Piotr:
4x3(x − 4) − x(x − 4) = 0
1 kwi 01:30
Piotr:
i po sprawie
1 kwi 01:31
Pat: dziękuje bardzo!
1 kwi 01:38