zależności funkcji trygonometrycznych
marta: Witam mam takie zadanie: oblicz sin2 x −cos2 x, jeżeli sin x cos x=2/3. Proszę o pomoc
1 kwi 00:57
Janek191:
sin
2 x − cos
2 x = − ( cos
2 x − sin
2 x) = − cos 2x
| | 2 | | 4 | |
sin2x = 2 sinx cos x = 2* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Czy dobrze przepisałaś treść zadania , bo
| | 4 | |
wychodzi, że sin 2x = |
| > 1 |
| | 3 | |
1 kwi 08:27
marta: No właśnie dobrze przepisałam. W dodatku powinnam to rozwiązać bez kątów podwójnych.
Też mam problem z tym 23.
Gdyby wynik iloczynu był mniejszy od 12 to zadanie jest proste:
np.
sin x cos x=13
sin2x−cos2x=(sinx+cosx)(sinx−cosx)=#
(sinx+cosx)2=sin2x+2sinxcosx+cos2x=1+2*13=53
sinx+cosx=√53
(sinx−cosx)2=sin2x−2sinxcosx+cos2x=1−2*13=13
sinx+cosx=√13
#=√53*√13=√53
1 kwi 12:27
marta: Mam nadzieję, że nauczycielka się pomyliła, ale o tym przekonam się dopiero jutro.
1 kwi 12:28
PW: Nie musisz czekać do jutra.
Janek191 pokazał dlaczego dane są złe:
Gdyby
to
co jest sprzeczne z definicją funkcji sinus (jej wartości nie przekraczają liczby 1).
1 kwi 16:00
marta: Dzięki
1 kwi 16:27