Proszę o pomoc, całki funkcji niewymiernych
abcd: Czy mógłby mi ktoś pomóc? bardzo proszę, to ważne
31 mar 23:42
pomocnik: | | 1 | |
Chyba podstawienie t= |
| |
| | x−1 | |
31 mar 23:45
abcd: a mógłbyś mi pomóc troszkę bardziej, bo ja ogólnie mam zbiorze podane jakieś wzory tylko ta
całka nie podlega pod żaden z tych na których podobno mam się wzorować
31 mar 23:54
pomocnik: | | 1 | | 1 | | 1 | |
t= |
| ⇒ x−1= |
| ⇒ x= |
| +1 |
| | x−1 | | t | | t | |
| | −dx | | −dt | |
dt= |
| ⇒ dt=−t2 dx ⇒dx= |
| |
| | (x−1)2 | | t2 | |
a dalej podstawiaj do całki
1 kwi 00:01
abcd: dzięki , jesteś wielki
1 kwi 00:07
pomocnik: Bez przesady z tą wielkością
1 kwi 00:10