ciag
Madzik: Rozwiaz równanie:
| 2x | | 6x | | 10x | | 73x | |
| + |
| + |
| +...+ |
| =1600 |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
czyli to wiemy:
r=4x (tu mam watpliwosci)
i jak to dalej ugryzc?
31 mar 23:31
Marcin: | | 73x | |
Na końcu masz na pewno |
| ? |
| | x+2 | |
31 mar 23:32
Janek191:
Lewa strona
| 2x + 6 x + 10 x + ... + 73 x | |
| = 1 600 |
| x + 2 | |
31 mar 23:33
Madzik: zdjecie mam niewyrazne i nie widac dokładnie tej jednej cyfry (o 3 chodzi, moze to byc tez 9)
31 mar 23:35
Madzik: nie rozumiem tego nadal...
1 kwi 00:08
Madzik: up
1 kwi 00:39
Madzik: hp
1 kwi 06:31
Janek191:
Moim zdaniem powinno być
| 2x + 6 x + 10 x + ... + 78 x | |
| = 1 600 / *( x + 2) |
| x + 2 | |
2x + 6 x + 10 x + ... + 78 x = 1 600 x + 3200
Zajmę się lewą stroną − suma ciągu arytmetycznego:
a
1 = 2x r = 4x a
n = 78 x
Z wzoru a
n = a
1 + ( n −1)*r mamy
78 x = 2x +( n −1)*4x
76 x = ( n − 1)*4x / : (4x)
19 = n − 1
n = 20
=====
S
20 = 0,5*( a
1 + a
10}*20 = 10*(a
1 + a
10) = 10*(2x + 78x) = 10*80x = 800x
Otrzymujemy równanie
800x = 1 600 x + 3 200
1 600 x − 800x = − 3 200
800 x = − 3200
x = − 4
=====
1 kwi 08:06
Janek191:
Pomyłka

zamiast a
10 we wzorze na S
20 powinno być a
20 
a
20 = 78 x
1 kwi 08:08