geometria
Michał: Cięciwa dzieli okrąg w stosunku 1:3. w jakim stosunku pole koła ograniczonego tym okręgiem jest
podzielone przez tę cięciwę ?
31 mar 23:30
Michał: ?
31 mar 23:36
Michał: prosze o pomoc w tym zadaniu
31 mar 23:43
ja:
31 mar 23:47
Bogdan:
90 stopni to kąt prosty, a na tym rysunku tego nie widać
31 mar 23:48
ja: ale zakładam że jest
31 mar 23:48
pomocnik:
31 mar 23:49
pomocnik: | | 3 | |
Wycinek AOB (z kątem wklęsłym) ma pole |
| πr2 |
| | 4 | |
31 mar 23:52
Bogdan:

Nie zakładaj
ja,że kąt rozwarty jest prosty, tylko po prostu naszkicuj przyzwoicie
rysunek z kątem prostym
31 mar 23:52
Janek191:

α = 90
o
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
P1 = |
| π r2 + |
| r2 = [ |
| π + |
| ]*r2 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P2 = |
| π r2 − |
| r2 = [ |
| π − |
| ] r2 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
więc
31 mar 23:58