rozkład prawdopodobieństwa
Samii: Na tarcze rzucany losowo jest punkt. Tarcza koła ma promień r.
a) Określić rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej ξ przyjmującej wartości równe
odległości punktu od środka okręgu.
b) Obliczyć prawdopodobieństwo, że punkt upadnie w odległości nie większej niż połowa promienia
r.
c) Wyznaczyć dystrybuantę zmiennej losowej ξ.
31 mar 23:07
pomocnik: Dystrybuanta F(t)=P(ξ<t), czyli prawd. zdarzenia, że odległość od środka okręgu ma być mniejsza
od t
31 mar 23:11
Samii: ale jak to dalej zapisac?
31 mar 23:14
pomocnik: dla t≤0 F(t)=P(ξ<t)=0
dla t>r F(t)=1
31 mar 23:17