geometria
Michał: ile wynosi Promień okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym o ramionach długości 6 i kącie
między ramionami równym 30 stopni ?
31 mar 23:03
Michał: prosze o pomoc w tym zadaniu
31 mar 23:05
Bogdan:
Można skorzystać z twierdzenia cosinusów przy wyznaczeniu długości podstawy trójkąta i potem
z twierdzenia sinusów dla wyznaczenia R
31 mar 23:10
Eta:

Można też

6
2=R
2+R
2−2R*R*cos150
o⇒ R=....
31 mar 23:17
Michał: r=2√3?
31 mar 23:28
Bogdan:

Można też: R
2 = 6
2 + 6
2 − 2*6*6*cos30
o
31 mar 23:39
Eta:
31 mar 23:51