Funkcja liniowa
czk: 1.Dana jest funkcja f(x)=4x−2. Podaj wzór, ktory opisuje funkcję g(x)=f(12x)+1.
2. Wykres funkcji y= − pierwiastek z a/−x2−5 przechodzi przez punkt A=(−2,−1). Podaj dla
jakiego a.
Proszę o obliczenia i sory, nie działają mi znaczki :<
31 mar 23:02
czk: ?:(
31 mar 23:09
31 mar 23:13
czk: w odpowiedziach nie ma takiego wzoru.
31 mar 23:15
31 mar 23:16
Marcin: A może masz y=2x−1, co?
31 mar 23:16
czk: tak, a dlaczego?

jest y=2x−1? możesz mi powiedzieć jak to obliczyłeś?
a w tym drugim to ma wyjść a=9
31 mar 23:24
Marcin: podałem Ci za pierwszym razem to co masz wyliczyć, żeby mieć to co mi wyszło

Wystarczyło wymnożyć i dodać
31 mar 23:25
czk: dobra, ale skąd wziąc a=9 w tym drugim?

+mogłbyś mi powiedzieć, jak odnajduje się punkt przecięcia dwóch funkkcji?
31 mar 23:28
Marcin: Napisz mi dokładnie jak ma wyglądać funkcja w drugim, to Ci powiem skąd

Punkt przecięcia to układ równań, który rozwiązujesz i wyznaczasz x i y
31 mar 23:30
czk: y=−√a−x2
Nie wiem, czy się narysuje, to jest tak: y = minus, pierwiastek i pod pierwiastkiem jest a
podzielić przez −x do kwadratu odjąć 5.
No ale jak ten punkt przecięcia. Mam dwie funkcje y=3x+2 i y=−12−1
31 mar 23:35
Marcin:
y=3x+2
2y=−x−2 /*3
y=3x+2
6y=−3x−6
7y=−4
31 mar 23:42
Marcin: Możesz też prościej. Od razu odjąć stronami i wyliczyć X
31 mar 23:43
czk: a co z tym nieszczęsnym zadaniem, gdzie ttrzeba wyliczyć a?
31 mar 23:44
31 mar 23:45
czk: pisałam wcześniej jeszcze, że ta funkcja przechodzi przez pkt (−2,−1)
31 mar 23:50
czk: i ten pierwiastek jest na minusie
31 mar 23:53
31 mar 23:58
czk: a pomógłbyś mi z trudniejszym troszkę?
1 kwi 00:02
Marcin: W sumie miałem już iść spać, ale pisać możesz. Jak nie ja, to na pewno ktoś pomoże
1 kwi 00:03
czk: f(x) klamra =
0,5x +2 dla x ∊ (−∞;0)
2 dla x ∊ <0;4)
−x+6 dla x ∊ <4;+∞)
Wgl nie wiem jak na podstawie tego mam zrobić:
a)Narysuj wykres funkcji g(x)=|f(x)|
b)podaj wzór funkcji g(x)
Pomóż, mam jutro sprawdzian ;____ ;
1 kwi 00:06
Marcin: W trzech przedziałach sobie to narysuj, bo masz podane dla nich różne wzory, Uważaj na
domykanie tych przedziałów, a później jak już masz narysowane, to wszystko pod osią OY 'odbij'
1 kwi 00:13
czk: a jak mam narysować? podstawiać jakieś x?
1 kwi 00:14
Marcin: No masz dwie funkcje linowe i jedną stałą. Potrafisz rysować funkcję linową?
1 kwi 00:17
czk: to jest to z tabelką, tak?
boże, Ty lubisz tak bezinteresownie pomagać?
1 kwi 00:18
Marcin: No można też i tabelką

Pomagając sam się uczę
1 kwi 00:19
czk: Rysowanie akurat dobrze mi idzie, kiedyś chciałabym rysować komiksy

ale to tak nie na temat.
Jestem na matmie rozszerzonej, ale funkcje akurat są dla mnie męczarnią i po prostu się nie
lubimy

Bardzo Ci dziękuję za pomoc! Mega mi się przydała! Niech Pan Ci błogosławi, wyśpij się i jutro
może znowu tutaj wpadnę

dobranoc
1 kwi 00:23
Marcin: Chciałbym tylko jeszcze zauważyć, że zadania chyba jeszcze nie skończyłaś

No chyba, że narysowałaś już |f(x)|
Dobrej nocy
1 kwi 00:25
czk: wartość bezwzględna, wszystko idzie nad oś X

wiem, wiem
1 kwi 00:26
Marcin: No to jak wiesz, to teraz mogę iść spać spokojnie
1 kwi 00:27
czk: mój chłopak by nawet ze mną nie siedział do takiej późnej nocy, dzięki za pomoc! XD
1 kwi 00:28
Marcin: No to co z niego za chłopak?
1 kwi 00:29
czk: TO FORUM MATEMATYCZNE, haha, co się będę żalić XD
1 kwi 00:32
Marcin: czemu żalić?
1 kwi 00:33
czk: mamy kryzys, kryzys~ czy jak to leciało.
hahaha no bez jaj.
1 kwi 00:35
Marcin: Mała poprawa w tym zadaniu z a. ten − z jedynki do usunięcia oczywiście.

w sensie:
a=9
Tak żeby nie było, że coś masz źle
1 kwi 00:35
czk: w sumie, to mam pare odpowiedzi, no ale nie oddam kartki z samymi ABC + chcę w końcu to
cholerstwo umieć
1 kwi 00:37
Marcin: piszesz maturę w tym roku?
1 kwi 00:37
czk: nieee, ja dopiero w pierwszej klasie
1 kwi 00:44
czk: jak myślisz, dałabym radę napisać ją na 80%? czy już za późno

?
1 kwi 00:45
Marcin: Ok, to dobrze
1 kwi 00:45
Marcin: nie znam Twoich umiejętności
1 kwi 00:46
czk: a systematyczność nie wystarczy? :<
1 kwi 00:50
Marcin: Zależy komu. Jednym wystarczy, drugim nie
1 kwi 00:52
czk: miałeś iść spać, GODZINĘ TEMU
1 kwi 00:54
Marcin: Wiem
1 kwi 00:55
czk: Ja codziennie mam iść wcześniej spać, a i tak kładę się o 2...
1 kwi 01:04
Marcin: Mam podobnie
1 kwi 01:05
czk: do szkoły chodzisz? która klasa?
1 kwi 01:16
Marcin: Ostatnia

Maturalna
1 kwi 01:22
czk: Ja nawet nie wiem, co konkretnie w życiu chcę robić. Mogłabym iść na Medycynę albo coś
pokrewnego, kręcą mnie ścisłe przedmioty i sama w sobie biologia jest ciekawa. Z drugiej
strony nie wiem, czy nie olać tego i nie robić tego co lubię najbardziej − rysować. Jestem
bardzo zmienna w tej kwestii

A ty co? Polibuda?
1 kwi 01:29
Marcin: Sam nie wiem czy gdzieś będę w stanie się dostać.
Rób to co lubisz najbardziej
1 kwi 01:35