granice do obliczenia (4)
T: Witam, mam problem z granicami. Ostatnio nie było mnie na uczelni − byłem po prostu
przeziębiony, próbowałem, próbowałem − może za mało, nie mam pojęcia. Nie mam pojęcia jak się
zabrać za te granice − może ktoś pomóc?
oto 4 zadania, do których bym prosił rozwiązania :
http://oi57.tinypic.com/a5hrnc.jpg
31 mar 22:45
muflon: polecam regułę d'Hospitala
31 mar 23:07
muflon: btw jaka uczelnia i kierunek?
31 mar 23:07
Maslanek: (2) podzielić i pomnożyć przez x
(4) podzielić i pomnożyć przez x
2. Odpowiednio podzielić na czynniki. Skorzystać z tego, że
cosx−1=−2sin
2(x/2)
W (3) nie wiem czy podziała coś takiego: sprzężyć mianownik. Następnie skorzystać z tego, że
| | 1 | |
x2−tg2x=x2−( |
| −1). Podzielić licznik i mianownik przez x. Może tak  |
| | cos2x | |
31 mar 23:20
Maslanek: W (1) prawdopodobnie podobnie. Czyli cosx=1−2sin
2{x}{2}
Dajemy −2sin
2{x}{2} do mianownika i do licznika i zostaje prosta granica
31 mar 23:21
31 mar 23:30