Mam problem z paroma zadaniami z logarytm ów, albo czegoś nie wiem, albo coś, b
Ania: Mam problem z paroma zadaniami z logarytm ów, albo czegoś nie wiem, albo coś, bo nie wiem jak
się do nich zabrać, przepraszam za późną porę, ale proszę pomóżcie
a) 102log5−49{log74}
b) log23 x log35 x log58
c) 36log24√23√2
d) 1001/2log25−3log2
e) 9−1log36
f) log2(45√4)−log281/3
Wiadomo,że log147=a, log145=b, log142=c. Wyznacz
a) log3525
b) log414
c) log52
31 mar 22:42
Janek191:
a) 102 log5 − 49log7 4 = 10log 52 − (72)log7 4 =
= 10log 25 − 72 log7 4 = 25 − 7log7 42 = 25 − 16 = 9
31 mar 22:48
Mufasa: Do przykładu d) nie dawno ktoś dostał odpowiedź, także nie trzeba
31 mar 22:51
Janek191:
| | log2 5 | | log2 8 | |
b) log2 3* |
| * |
| = log2 8 = log2 23 = 3 log2 2= 3 |
| | log2 3 | | log2 5 | |
31 mar 22:57
Janek191:
| | 1 | |
e) 9− log3 6 = ( 32)− log3 6 = 3−2log3 6 = 3 log3 6−2 = 6−2 = |
| |
| | 36 | |
31 mar 23:00
Ania: Kurcze, to takie proste a na to nie wpadłam, dzięki Janek
31 mar 23:01
Ania: W c) jest pierwiastek stopnia 3 z 2 pod pierwiastkiem st. 4 z 2
31 mar 23:03
Ania: W odpowiedzi do e) jest 1/4
31 mar 23:05
Janek191:
f) log
2 4
5√4 − log
2 8
13 = log
2 4
65 − log
2 2 =
| | 2125 | | 7 | |
= log2 2125 − log2 2 = log 2 |
| = log2 275 = |
| |
| | 2 | | 5 | |
31 mar 23:06
Ania: Mój błąd, ma być 91−log...
31 mar 23:06
Janek191:
| | 91 | | 9 | | 1 | |
9 1 − log3 6 = |
| = |
| = |
| |
| | 9log3 6 | | 36 | | 4 | |
31 mar 23:20
Ania: Analizując Twój przykład doszłam do tego jak zrobić ten poprawnie

dałbyś radę jeszcze
ostatnie?
31 mar 23:23
Ania: W sumie nie wiem skąd w f) wzięło się log2 46/5 , mógłbyś wytłumaczyć co się tam zdarzyło ?
31 mar 23:25
Janek191:
45√4 = 4*415 = 41 + 15 = 465
31 mar 23:29
Ania: No w sumie tak, ale nie pojmuje na jakiej zasadzie można to przeinaczyć na 212/5?
31 mar 23:37
Marcin: (2
2)
6/5=2
12/5, a np tak
31 mar 23:51
Ania: Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze

skoro Już tu jesteś potrafiłbys ostatnie?
31 mar 23:54