ciag
Madzik: Rozwiaz równanie:
(2x+1)+(2x+4)+(2x+7)+...+(2x+28)=155
31 mar 22:23
Eta:
Lewa strona równania jest sumą ciągu arytmetycznego
| | an−a1 | |
a1=2x+1 r=3 an=2x+28 , n= |
| +1 ⇒ n=10 |
| | r | |
S
10= (2x+1+2x+28)*5 ⇒ 4x+29= 31 ⇒ x=......
31 mar 22:36
Madzik: Dzieki!

Nie rozumiem za bardzo ostatniej linijki obliczeń (dokładniej tego'przejscia', co
sie stało z 5?)
31 mar 23:02
Marcin: | 155 | |
| =31, a to  |
| 5 | |
31 mar 23:11
Madzik: okej juz ogarnełam x=1/2
31 mar 23:11
Eta:
31 mar 23:18